Co decyduje o tym, że stal jest kwasoodporna?
Przemysł budowniczy, chemiczny, czy farbiarski do prawidłowego wykonywania swoich wyrobów i usług, potrzebuje specjalnych narzędzi i materiałów. W wielu branżach konieczne jest zastosowanie stali, ale w tych wymienionych wcześniej, szczególne zastosowanie ma stal potocznie zwana kwasoodporną. Takim mianem określa się rodzaj stali, która jest odporna na działanie kwasów o mniejszej mocy, niż kwas siarkowy.
Jak powstaje stal kwasoodporna?
Żeby stal kwasoodporną móc tak określa, należy do stopu stali austenitycznej dodać chrom (zawartość około 17-20%) i nikiel (zawartość około 8-14%), a także inne dodatki stopowe jak: mangan, miedź, tytan i molibden. Oprócz odporności na kwas, taka stal zyskuje większą odporność na działanie korozji. Następnie poddawana jest polerowaniu. Dzięki temu uzyskuje się stal odporną na działanie wszystkich kwasów, które są łagodniejsze od kwasu siarkowego. Należy pamiętać, że po wykonaniu spawania elementów z niej wykonanych, wymagana jest ich obróbka cieplna.
Jakie zastosowania ma stal kwasoodporna?
Najbardziej powszechne jest wykorzystywanie stali kwasoodpornej w przemyśle chemicznym. Produkowane są z niej zbiorniki, czy rury, które stosuje się do przechowywania, transportu i dystrybucji różnego rodzaju kwasów. Blachy wykonane ze stali kwasoodpornej, znajdują zastosowanie w stawianiu kominów oraz pieców. Ale taka stal wykorzystywana jest też do innych prac budowlanych. Do tego używa się stali kwasoodpornej w przemyśle farbiarskim, choćby jako dodatek do emalii. Obecnie odchodzi się od stosowania pojęcia stali kwasoodpornej. Normy europejskie wyróżniają rodzaje stali, takie jak: żaroodporna, żarowytrzymała i nierdzewna, nie określają jednak jednoznacznie pojęcia kwasoodporności. Zazwyczaj przypisuje się ją jako najważniejszy element stali nierdzewnej.